Economists Association conference in Moldova

Ekonomistu apvienība no 4. līdz 8. Novembrim aizvadīja izbraukuma konferenci Moldovā. Izbraukuma konference ietvaros tika pārrunātas abu valstu situācija pēc Krievijas agresīvā iebrukuma Ukrainā, kā arī iespējamie scenāriji savstarpējo attiecību stiprināšanā. Latviju un Moldovu vieno vēsturiskas saites kopš padomju savienības laikiem un pašlaik abas valstis piedzīvo līdzīgus izaicinājumus īpaši, kas saistīti ar vēsturisko energoresursu atkarību no Krievijas, kas ir izraisījusi visaptverošu enerģētikas krīzi un inflāciju 34% apmērā.

Moldovā kopš 2021. gada pie varas ir pro-Eiropeiskā Rīcības un solidaritātes partija (Party of Action and Solidarity), kura ieguva stabilu vairākumu gan parlamentā (63 no 101 vietām), gan prezidentālajās vēlēšanās kur uzvarēja Maija Sandu. Ekonomistu apvienība Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā tikās ar:

Pēc Krievijas agresīvā iebrukuma Ukrainā prezidente Maija Sandu 2022. gada 3. martā parakstīja pieteikumu dalībai ES kopā ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāju Igoru Grosu un Moldovas premjerministri Natāliju Gavriļicu. Moldova kopā ar Ukrainu 23. jūnijā saņēma ES kandidātvalsts statusu saskaņā ar apņemšanos veikt strukturālās reformas. Ekonomistu apvienība, lai labāk saprastu Moldovas ģeopolitisko situāciju tikās ar:

  • Eiropas Savienības delegācija Moldovas Republikā vēstnieku Jāni Mažeiku
  • Latvijas Republikas vēstnieku Moldovā Uldi Mikutu
  • Pasaules bankas vadītāju Moldovā un Ekonomistu apvienības biedru Ingūnu Dobrāju
  • Latvijas goda konsulu Valēriju Dragņevu

Moldova ir uzņēmusi stabilu kursu Eiropas virzienā, bet jaunajai valdībai ir jāpārvar ievērojami izaicinājumi kurus radīja Krievijas agresīvais iebrukums Ukrainā, Covid-19 pandēmija, korupcija un demogrāfiskā krīze. Latvijas diplomāti un to pastāvošās iestādes aktīvi strādā, lai uzlabotu situāciju Moldovā un palīdz viņiem veikt nepieciešamās reformas, kas nepieciešamas viņu ciešākai virzībai uz Eiropas savienību. Ekonomistu apvienība apmeklēja arī Latvijas goda konsula Valērija Dragņeva piederošo Basavin vīnadarītavu (http://basavin.md).  Moldovas vīni kopš Krievijas embargo ir ievērojami uzlabojuši savu kvalitāti un spēj piegādāt augstas kvalitātes vīnus, kas daudz neatšķiras no vīna ražošanas lielvalstīm, kā Francija, Itālija vai Spānija. Ekonomistu apvienība turpinās sadarbību ar Moldovas pārstāvniecībām un atbalstīs valsts tuvināšanos Eiropas Savienībai.