Konferences Enerģētikas nākotne un transformācijas izaicinājumi Eiropas savienībai un Latvijai programma

Ekonomistu apvienība sadarbībā ar Eiropas konservatīvo un reformistu partiju organizē konferenci: Enerģētikas nākotne un transformācijas izaicinājumi Eiropas savienībai un Latvijai, kas norisināsies 14. Novembrī. Konferencē arī tiks prezentēts Ekonomistu apvienības pētījums par Eiropas enerģētikas nākotne un transformācijas izaicinājumi Latvijai. Konferences ieraksts:

Konferenci ievadīs Ekonomistu apvienības prezidents Ojārs Kehris un Eiropas Parlamenta viceprezidents Roberts Zīle. Pētījumu “Eiropas enerģētikas nākotne un transformācijas izaicinājumi Latvijai” prezentēs Pasaules Enerģijas padomes eksperte, Olga Bogdanova. Savukārt konferences otrajā daļā notiks paneļdiskusija, kurā enerģētikas nozares uzņēmumu pārstāvji diskutēs ar uzņēmējiem un politiķiem par enerģētikas nozares attīstību un transformācijas izaicinājumiem. Diskusiju vadīs uzņēmējs un Ekonomistu apvienības valdes loceklis Māris Avotiņš, tajā piedalīsies Ekonomikas ministre Ilze Indriksone, “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste, “AJ Power”  uzņēmumu grupas vadītājs Roberts Samtiņš, “Balticovo” Komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps, kā arī, LDDK padomes loceklis, “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.

“Enerģētika ir tautsaimniecības pamata komponente, – tās veselība tiešā veidā ietekmē ekonomikas konkurētspēju un ilgtspēju gan katras valsts, gan Eiropas Savienības (ES) līmenī. Neskatoties uz daudziem aicinājumiem, enerģētika ES ilgstoši nav bijusi prioritāte, tāpēc pietrūcis arī vienotas politikas šajā jomā. Beidzot pārorientēties uz atjaunīgās enerģijas veidiem, pārtraukt atkarību no Krievijas resursiem, diversificēt enerģijas ražošanas veidus un piegādes ceļus, – lūk, daži no izaicinājumiem, kas ir aktuāli Latvijai, Baltijas valstīm un visai Eiropai. Pētījumu par enerģētikas nākotni un transformācijas izaicinājumiem Eiropā un Latvijā ir tapis, lai Latvijas sabiedrība un lēmumu pieņēmēji spētu labāk izprast notiekošos procesus Eiropā un pasaulē, un varētu kvalitatīvi sagatavoties izaicinājumiem vietējam enerģētikas sektoram,” norāda Ekonomistu apvienības prezidents Ojārs Kehris.

“Pētījums tiek publicēts laikā, kad enerģētika visās tās izpausmēs ir kļuvusi par apspriestāko tēmu Eiropas un pasaules medijos, politisko diskusiju platformās, enerģētika ir ienākusi cilvēku ikdienā. No malkas un granulu cenām, līdz sašķidrinātās gāzes termināļu būvei, mājokļu siltināšanai un saules baterijām uz mājas jumta – mēs runājam par enerģijas ražošanu, piegādi un cenu, jo šīs trīs komponentes ietekmē ikvienu biznesu, ikvienu ģimeni un cilvēku. Atbrīvošanās no Krievijas gāzes un naftas produktiem ilgtermiņā būs jāsabalansē ar ilgtspējas un Zaļā kursa mērķiem. Visai Eiropai, arī Latvijai, tas rada lielus izaicinājumus enerģētikas politikā – no lēmumu pieņemšanas, līdz to ieviešanai dzīvē,” pētījuma aktualitāti komentē Eiropas Parlamenta viceprezidents Roberts Zīle.

Pētījums un konference tiek organizēta ar Eiropas parlamenta un ECR partijas (Eiropas konservatīvo un reformistu partija) finansiālu atbalstu.

Pasākumam varēs sekot līdzi arī tiešsaistē – ziņu aģentūrā LETA un mūsu sociālajos kontos: Facebook Live

Pētījumu iespējams apskatīt Ekonomistu apvienības mājaslapā: https://www.ekonomisti.lv/2022/10/25/eiropas-energetikas-nakotne-un-transformacijas-izaicinajumi-latvijai/

Konferences programma : Konferences programma

 

---