Ekonomistu apvienība Ziemas konferencē pārrunā 2022. gada ekonomikas tendence un prognozē IKP pieaugumu 4,2% apmērā

Ikgadējā Ekonomistu apvienības Ziemas konferencē norisinājās 10. decembrī. Ierobežojumu dēl pasākums notika tiešsaistē. Konferenci atklāja apvienības prezidents Ojārs Kehris, kurš uzsvēra šī gada nozīmīgākos pētījumus:

  • Pētījums un konference: No Betona uz Cilvēku?
  • Pētījums un konference: Korona ekonomika Latvijā
  • Pētījums: LU Akadēmiskā centra attīstības III posma projektu izvērtēšanas ziņojums

Apvienības valde apstiprināja un biedu kopsapulcē tika uzņemti jaunie apvienības biedri:

  • Baiba Šmite-Roķe
  • Mārtiņš Āboliņš

Konferences panelī: 2022. gads Latvijas ekonomikā un IKP prognoze.

Pēteris Strautiņš prezentēja Latvijas nākamā gada IKP redzējumu, kā arī tika organizēta paneļdiskusija kur Mārtiņš Bondars, Inna Šteinbuka un Mārtiņš Āboltiņš diskutēja par nākamā gada izaicinājumiem. Prezentāciju un konferences video ierakstu var redzēt zemāk.

Dzīve kļūst aizvien ātrāka

Inflācija, Enerģētikas cenas, Covid-19 un priekšvēlēšanu tēriņi

Kopumā tiek prognozēts, ka Latvijas ekonomika augs un ir cerības, ka pandēmijas situācija pasaulē sāks atrisināties. Latvijas ekonomiku nākamgad sagaida trīs riski Covid-19, neprognozējams enerģētikas cenas un inflācija. Pašlaik ir novērojamas agrīnas ekonomika pārkaršanas pazīmes ko ietekmē nekustamā īpašuma sektora cenu kāpums, kā arī priekšvēlēšanu gads kurā tiek plānots ievērojams budžeta deficīts 9% apmērā.

Ojārs Kehris iepazīstināja ar apvienības biedru Latvijas 2022. gada IKP prognozi +4,2 % apmērā.

Konferences panelī: Latvijas vieta pasaules slavenākajos ekonomikas indeksos un to ietekme uz valsts attīstību.

Andris Liepiņš prezentēja Latvijas reitingu dažādos pasaules reitingos, kā IMD konkurētspējas indeksā, The Heritage Foundation ekonomikas brīvības indeksā, Eiropas Digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss u.tml. Tam sekoja Latvijas Bankas Pētniecības daļas vadītāja Kārļa Vilerta prezentācija par Latvijas ekonomiku un lielākajiem izaicinājumiem. Tēmu noslēdza paneļdiskusija kuru iesāka Kārlis Cerbulis, kam sekoja Elmārs Kehris, Baiba Šmite-Roķe un citi apvienības biedri.

Pārdomas par Latvijas pozīciju IMD World Competitiveness Yearbook 2021

Latvija ekonomikas konkurētspējas (bet ne tikai) reitingos

Ekonomika ir tāpat kā labs vīns to nav iespējams objektīvi izteikt tikai ar vienu skaitli vai apzīmējumu

Pasaules slavenākajos ekonomikas indeksos Latvija atpaliek no mūsu Baltijas kaimiņiem Igaunijas un Lietuvas. Ekspertu viedokļi atšķiras par šo indeksu datu un to ievākšanas precizitāti, bet atdzīst ka daudzos rādītājos Latvija atpaliek, īpaši tajos, kas ir saistīti ar valsts pārvaldes efektivitāti. Vairāki biedri īpaši uzsvēra Latvijas nepieciešamību koncentrēties uz inovāciju, izpētes un attīstības izmaksu, un jaunuzņēmumu attīstības līmeņa pieaugumu. Paneļa video un prezentācija ir redzama zemāk.

 

Konferences noslēgumā norisinājās Jura Pūces saruna ar Edmundu Krastiņu par Latvijas deviņdesmito gadu politiskajām un ekonomiskajām aktualitātēm, kā arī to ietekmi uz pašreizējo valsts stāvokli. Nākamā ekonomistu apvienības konference tiks organizēta nākamā gada maijā.

 

---