Eksperti vērtē “Latvijas Reģionu Apvienības” premjera un ekonomikas ministra amata kandidātus

“Latvijas Reģionu apvienības” premjerministra amata kandidāts ir Edvards Smiltēns, ekonomikas ministra amata iespējamais kandidāts – Jānis Vilnītis, bet finanšu ministra amata kandidāts ir Aivars Veiss (diemžēl informācija par viņa izvirzīšanu amatam saņemta novēloti, tāpēc kandidāts netika vērtēts).

Vērtējuma galvenais mērķis ir sniegt sabiedrībai iespēju iepazīties ar attiecīgo amatu kandidātiem, izvērtēt viņu profesionālo un politisko kapacitāti ieņemt šos amatus, kā arī reputāciju un līdera potenciālu.

Vērtēšanas procesā uzaicināti eksperti – personāla atlases firmas “Amrop” vadošā partnere Aiga Ārste-Avotiņa, žurnāliste Anna Ūdre, Amerikas Latviešu apvienības valdes loceklis, uzņēmējs Mārtiņš Andersons un politologs Ivars Ījabs.

 

 

Edvards Smiltēns, Latvijas Reģionu Apvienības Ministru prezidenta amata kandidāts

Edvarda Smiltēna līdzšinējā pieredze, ņemot vērā viņa jaunību, lielākoties ir saistīta ar profesionālo politiku. Tādēļ pašsaprotami, ka viņam nav ievērības cienīgas pieredzes reālajā tautsaimniecībā. Smiltēnam ir laba izglītība jurisprudencē un pieredze likumdošanā; tomēr viņš nav strādājis vadošu darbu izpildvarā.

Aivars Veiss, Latvijas Reģionu Apvienības finanšu ministra amata kandidāts
Kandidāts amatam ir piemērots, jo, savulaik, strādājot kā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izpilddirektors, vadot vairākus uzņēmumus, ieskaitot “Latvijas Pastu”, un esot Valsts kases direktors, A. Veiss ir pieredzējis cilvēku un procesu vadībā, kā arī ir ar atbilstošu kompetenci finanšu un ekonomikas jomā. Arī akadēmiskā izglītība iegūta attiecīgajā jomā un ir samērā konkurētspējīga, tomēr jāatzīmē, ka politiskās pieredzes kandidātam praktiski nav.
Atbildot uz Ekonomistu Apvienības izvērstajiem jautājumiem, kā vienu no sarežģītākajiem un tajā pašā veiksmīgākajiem lēmumiem A. Veiss min “Latvijas Pasta” reorganizēšanu un glābšanu no maksātnespējas 2009. gadā. “Ar šo situāciju tiku galā – iepazinu tuvāk un saliedēju valdes locekļus, motivēju darbiniekus, izstrādāju jaunu kompānijas stratēģiju, biznesa modeli un plānu, kuru apstiprināja akcionārs un atbalstīja Ministru kabinets un kurš tiek veiksmīgi realizēts jau astoto gadu, par ko liecina VAS “Latvijas Pasts” peļņa,” raksta finanšu ministra amata kandidāts.

 

Jānis Vilnītis, Latvijas Reģionu Apvienības iespējamais ekonomikas ministra amata kandidāts

Jānis Vilnītis ir veiksmīgs uzņēmējs, kuram ir liela praktiska pieredze uzņēmējdarbībā un lielu uzņēmumu vadībā. Tomēr Vilnītim ir neliela pieredze nacionālā līmeņa politikā.