Ekonomistu apvienības biedri IKP 2021. gadam prognozē +4,7%

Ekonomistu apvienības biedri Rudens konferencē, kura norisinās jau 28. reizi, izvirzīja IKP prognozi 2021. gadam un iezīmēja 2022. gada prognozi. Šī gada iekšzemes kopprodukts varētu palielināties par 4,7%, savukārt 2022. gadā EA biedri paredz IKP palielinājum par 5,2%.

Izvērtējot, kas ietekmēs 2021. gada IKP, EA izceļ vairākus aspektus – ievērojamo valsts atbalstu, ES papildus pieejamo finansējumu un patēriņa atgriešanos, cilvēkiem pieņemot pašreizējos apstākļus.

Papildus tam daudzas eksportējošās nozares vēl joprojām turpina attīstīties, piemēram, elektronikas, koksnes, farmācijas un lauksaimniecības nozarēs.

Turklāt, redzam, ka pandēmijas laikā izveidotie uzkrājumi, kas veidojušies daļai sabiedrības, nav iztērēti, līdz ar to privātais patēriņš visticamāk nozīmīgi balstīs izaugsmi gan šogad, gan nākamgad. Tāpat tuvākajos gados tautsaimniecības izaugsmi būtiski stiprinās papildu līdzekļi no Eiropas Savienības un attiecīgs investīciju aktivitātes kāpums.

Tomēr jāņem vērā, ka drīzumā gaidāmais pandēmijas vilnis varētu ieviest savas korekcijas IKP pieaugumā. Daļas iedzīvotāju negatīvā attieksme pret vakcinēšanos un ierobežojumiem var pastiprināt pandēmijas viļņa negatīvās sekas. Un vēljoprojām, neskatoties uz kopējo ekonomikas atveseļošanos, ir vērojamas būtiskas atšķirības mikro līmenī. Viena sabiedrības daļa veido uzkrājumus, jo ir samazinājies patēriņš, savukārt otra iedzīvotāju daļa ir zaudējuši ienākumus vai dzīvo ar ļoti ierobežotiem līdzekļiem.

Savukārt IKP prognozi 2022. gadam EA biedri ir noteikuši, ņemot vērā sagaidāmo ekonomikas atlabšanu pēc krīzes, prognozējot IKP + 5,2%.

EA atzīmē, ka ekonomikas atjaunošanos veicinās Eiropas Savienības Atveseļošanās un noturības mehānisma investīcijas. Tomēr jāņem, ka valdība pakāpeniski samazinās atbalstu krīzes skartajām nozarēm, kas var novest pie atsevišķu uzņēmumu maksātnespējas. Tāpat sagaidāma turpmāka eksporta izaugsme, tomēr to var traucēt iespējama pandēmijas atgriešanās eksporta tirgos 2022. gadā. Vienlaikus jācer, ka pandēmijas ietekme nākotnē nebūs ļoti liela, jo pasaule pakāpeniski piemērojas jaunajiem apstākļiem.