Ojārs Kehris: Pamatoti tērējam laiku sava automehāniķa izvēlei, bet savas valsts ministru kandidātus atstājam bez pienācīgas izvērtēšanas

Kopš dibināšanas 1994. gadā Ekonomistu apvienība pirms visām Saeimas vēlēšanām ir vērtējusi politisko partiju programmas, un esam gandarīti, ka laika gaitā vairākas partijas ir sākušas nopietnāk pret tām izturēties, publiskojot izvērstas, ne tikai likumā pieprasītās 4000 zīmju programmas. Mūsuprāt, ir svarīgi, ka politiskie spēki pirms ievēlēšanas skaidro, kā plāno sasniegt izvirzītos mērķus.

Pirms gaidāmajām vēlēšanām izlēmām vērtēt arī partiju līderus – premjerministra, ekonomikas un finanšu ministru kandidātus, galvenokārt, divu iemeslu dēļ.

Pirmkārt, vēlējāmies panākt, lai partijas publiski nominē šo amatu kandidātus, un tie iegūtu vēlētāju aprobāciju. Mūsuprāt, nav pareizi un pieļaujami (diemžēl, vairākkārt tas ir noticis), ka tikai pēc vēlēšanām partijas šo svarīgo amatu kandidātus “izvelk kā kaķus no maisa”. Politiskajiem spēkiem, kas pretendē uz varas īstenošanu valstī, ir jābūt padomā kompetentiem ministru kandidātiem visās jomās, bet īpaši finansēs un ekonomikā.

Otrkārt, nereti ir pieļauts, ka, esot ministru amatos, ar valsts attīstības jautājumiem un nodokļu maksātāju naudu rīkojas personas, kurām nav pietiekamas kompetences, piemēram, makroekonomikā un ekonomikas cikliskumā, kā dēļ ir piedzīvoti valsts tautsaimniecības satricinājumi. Mēs bieži pamatoti daudz tērējam laiku, lai izvēlētos labāko ārstu vai automehāniķi, bet potenciālo valstsvīru profesionālo un politisko kapacitāti ieņemt šos amatus atstājam bez pienācīgas izvērtēšanas.

Pieļauju, ka ne katram vēlētājam ir pa spēkam profesionāli novērtēt kandidātus šiem svarīgajiem amatiem. Mums apvienībā arī nav šādas pieredzes un kompetences, tādēļ esmu ļoti pateicīgs ziņu aģentūrai LETA un četriem augstas raudzes profesionāļiem, kuri piekrita objektīvi un pēc labākās sirdsapziņas īstenot šo sarežģīto uzdevumu:

  • Aiga Ārste-Avotiņa – Baltijā labi zināma personāla atlases uzņēmuma “Amrop” vadītāja;
  • Anna Ūdre – jauna un enerģiska žurnāliste, politikas pētniece;
  • Ivars Ījabs – pieredzējis politologs, ar dziļu izpratni par politiskajiem procesiem valstī un pasaulē;
  • Mārtiņš Andersons – sekmīgs uzņēmējs, kas ieguvis lielisku izglītību ekonomikā.

Publiski izvirzītie kandidāti tika vērtēti, ņemot vērā pieredzi cilvēku un procesu vadībā, kompetenci attiecīgajā jomā, iegūto akadēmisko izglītību, politisko pieredzi, kā arī līdera potenciālu, ko centāmies noskaidrot, ļaujot par sevi stāstīt pašiem kandidātiem. Paldies Attīstībai/Par!, Jaunās Vienotības un atsevišķiem Latvijas Reģionu apvienības, Nacionālās apvienības, Zaļo un zemnieku savienības ministru amata kandidātiem, kuri atrada laiku atbildēt uz ekspertu uzdotajiem jautājumiem, un iepazīt svarīgus personības aspektus, piemēram, drosmi pieņemt sarežģītus lēmumus kopēja labuma vārdā.

Es priecāšos, ja šis projekts sniegs vēlētājiem noderīgu informāciju savas valsts līderu izvēlē un ļaus pieņemt izsvērtus lēmumus gaidāmajās vēlēšanās, tādējādi veicinot pilsoņu uzticību valsts varas īstenošanai.

 

Partiju izvirzīto premjerministru, finanšu un ekonomikas ministru izvērstāks vērtējums – ŠEIT

 

 

 

*  PIEREDZE CILVĒKU UN PROCESU VADĪBĀ

  • ZAĻŠ: pārliecinoša pieredze komandas un procesu vadībā / lielas organizācijas vadības komandas loceklis;
  • DZELTENS: ir pieredze zemāka līmeņa vadības amatos;
  • SARKANS: nav pieredzes /maza pieredze vadības amatos.

** KOMPETENCE JOMĀ

  • ZAĻŠ: politiskās un saimnieciskās vadības kompetence;
  • DZELTENS: kompetence nepilnīga;
  • SARKANS: trūkst datu par vērā ņemamu kompetenci / nav šādas pieredzes.

*** AKADĒMISKĀ IZGLĪTĪBA

  • ZAĻŠ: izglītība iegūta starptautiski atpazīstamā mācību iestādē / doktora grāds attiecīgajā jomā / divas augstākās izglītības;
  • DZELTENS: augstākā izglītība citā nozarē / jomai atbilstošs grāds mācību iestādē, kas nav starptautiski atpazīstama;
  • SARKANS: izglītība iegūta citā jomā / tādas nav.

**** POLITISKĀ PIEREDZE

  • ZAĻŠ: ievērojama politiskā pieredze;
  • DZELTENS: ierobežota politiskā pieredze;
  • SARKANS: nav / pavisam neliela politiskā pieredze.