Eksperti vērtē “Zaļo un zemnieku savienības” premjera un finanšu ministra kandidātus

“Zaļo un zemnieku savienības premjerministra amata kandidāts ir Māris Kučinskis, finanšu ministra amata iespējamā kandidāte – Dana Reizniece-Ozola, ekonomikas ministra amata kandidāts nav publiski paziņots.

Vērtējuma galvenais mērķis ir sniegt sabiedrībai iespēju iepazīties ar attiecīgo amatu kandidātiem, izvērtēt viņu profesionālo un politisko kapacitāti ieņemt šos amatus, kā arī reputāciju un līdera potenciālu.

Vērtēšanas procesā uzaicināti eksperti – personāla atlases firmas “Amrop” vadošā partnere Aiga Ārste-Avotiņa, žurnāliste Anna Ūdre, Amerikas Latviešu apvienības valdes loceklis, uzņēmējs Mārtiņš Andersons un politologs Ivars Ījabs.

*  PIEREDZE CILVĒKU UN PROCESU VADĪBĀ

  • ZAĻŠ: pārliecinoša pieredze komandas un procesu vadībā / lielas organizācijas vadības komandas loceklis;
  • DZELTENS: ir pieredze zemāka līmeņa vadības amatos;
  • SARKANS: nav pieredzes /maza pieredze vadības amatos.

** KOMPETENCE JOMĀ

  • ZAĻŠ: politiskās un saimnieciskās vadības kompetence;
  • DZELTENS: kompetence nepilnīga;
  • SARKANS: trūkst datu par vērā ņemamu kompetenci / nav šādas pieredzes.

*** AKADĒMISKĀ IZGLĪTĪBA

  • ZAĻŠ: izglītība iegūta starptautiski atpazīstamā mācību iestādē / doktora grāds attiecīgajā jomā / divas augstākās izglītības;
  • DZELTENS: augstākā izglītība citā nozarē / jomai atbilstošs grāds mācību iestādē, kas nav starptautiski atpazīstama;
  • SARKANS: izglītība iegūta citā jomā / tādas nav.

**** POLITISKĀ PIEREDZE

  • ZAĻŠ: ievērojama politiskā pieredze;
  • DZELTENS: ierobežota politiskā pieredze;
  • SARKANS: nav / pavisam neliela politiskā pieredze.

 

Māris Kučinskis, ZZS Ministru prezidenta amata kandidāts

Mārim Kučinskim ir ilggadēja un būtiska pieredze politikā, ieņemot virkni augstu amatu, kā arī virzot nozīmīgus procesus, to vidū jaunāko nodokļu reformu. Kučinskis ir arī pieredzējis cilvēku un procesu vadībā, strādājot par Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLIPA) vadītāju, kā arī ilggadēji vadot Valmieras pilsētas domi. Vērtējot premjera amata kandidātu, nebija šaubu, ka M. Kučinskim ir izpratne par valsts pārvaldes darbību un ekonomiskajiem procesiem valstī, kā arī spējas vadīt lielas organizācijas. Taču mūsdienu mainīgajā pasaulē valsts vadītāja amata pretendentam nāktu par labu konkurētspējīgāka akadēmiskā izglītība (Kučinskim ir 1988. gadā izdots Latvijas universitātes diploms ekonomista specialitātē), kā arī nevainojama angļu valodas prasme, kas ZZS premjera amata kandidātam nepiemīt. Ekonomistu apvienības jautājumiem par pieredzi sarežģītu jautājumu risināšanā un cilvēku vadībā Māris Kučinskis atbildes nesniedza.

Dana Reizniece-Ozola, iespējamā finanšu ministra amata kandidāte

Dana Reizniece-Ozola finanšu ministres amatā strādā kopš 2016. gada, iepriekš bijusi arī ekonomikas ministre. Kandidātei netrūkst pieredzes politikā un kompetences attiecīgajā jomā, tomēr, vērtējot viņas pieredzi lielu uzņēmumu vadībā, secinājām, ka, papildus amatiem valsts pārvaldē esošā finanšu ministre nav ieņēmusi augstus amatus lielos uzņēmumos, kas sniegtu būtisku pieredzi lielu organizāciju vadībā.

Lai arī finanšu ministres amata kandidātes akadēmiskā izglītība nav finansēs un ekonomikā, augstu vērtējami iegūtie grādi tiesību zinātnē, tulkošanā, kā arī uzņēmējdarbības vadības grāds Starptautiskā Kosmosa universitātē Francijā. D.Reizniece-Ozola izvērsti atbildēja uz Ekonomistu apvienības jautājumiem, kur kā vienu no lielākajiem izaicinājumiem savā profesionālajā dzīvē min nodokļu reformas izstrādi un pieņemšanu. “Tas bija mans kā finanšu ministres galvenais uzdevums – būt nevis solistei, bet gan iedvesmojošam, iedrošinošam un visu “lielo laukumu” pārredzošam talantu orķestra diriģentam,” atbildē raksta D. Reizniece-Ozola. Kā vienu no nākamajām prioritātēm finanšu ministres amatā kandidāte min sabalansēta valsts budžeta veidošanu bez deficīta, lai atdotu valsts parādus un veidotu uzkrājumus. “Tas ir arī nacionālās pašcieņas un drošības jautājums,” atbildē teic ministre.