Eksperti vērtē “Saskaņas” premjera, finanšu un ekonomikas ministru kandidātus

Sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” premjerministra amata kandidāts ir Vjačeslavs Dombrovskis, finanšu ministra amata kandidāts – Ļubova Švecova, ekonomikas ministra amata kandidāts – Ivars Zariņš.

Vērtējuma galvenais mērķis ir sniegt sabiedrībai iespēju iepazīties ar attiecīgo amatu kandidātiem, izvērtēt viņu profesionālo un politisko kapacitāti ieņemt šos amatus, kā arī reputāciju un līdera potenciālu.

Vērtēšanas procesā uzaicināti eksperti – personāla atlases firmas “Amrop” vadošā partnere Aiga Ārste-Avotiņa, žurnāliste Anna Ūdre, Amerikas Latviešu apvienības valdes loceklis, uzņēmējs Mārtiņš Andersons un politologs Ivars Ījabs.

*  PIEREDZE CILVĒKU UN PROCESU VADĪBĀ

  • ZAĻŠ: pārliecinoša pieredze komandas un procesu vadībā / lielas organizācijas vadības komandas loceklis;
  • DZELTENS: ir pieredze zemāka līmeņa vadības amatos;
  • SARKANS: nav pieredzes /maza pieredze vadības amatos.

** KOMPETENCE JOMĀ

  • ZAĻŠ: politiskās un saimnieciskās vadības kompetence;
  • DZELTENS: kompetence nepilnīga;
  • SARKANS: trūkst datu par vērā ņemamu kompetenci / nav šādas pieredzes.

*** AKADĒMISKĀ IZGLĪTĪBA

  • ZAĻŠ: izglītība iegūta starptautiski atpazīstamā mācību iestādē / doktora grāds attiecīgajā jomā / divas augstākās izglītības;
  • DZELTENS: augstākā izglītība citā nozarē / jomai atbilstošs grāds mācību iestādē, kas nav starptautiski atpazīstama;
  • SARKANS: izglītība iegūta citā jomā / tādas nav.

**** POLITISKĀ PIEREDZE

  • ZAĻŠ: ievērojama politiskā pieredze;
  • DZELTENS: ierobežota politiskā pieredze;
  • SARKANS: nav / pavisam neliela politiskā pieredze.

 

Vjačeslavs Dombrovskis, “Saskaņa” Ministru prezidenta amata kandidāts

Ekonomistam Vjačeslavam Dombrovskim ir plaša politiskā pieredze, kā ekonomistam iegūta izglītība attiecīgajā jomā, doktora grāds ekonomikā ASV. Viņš ir strādājis valdībā, divos dažādos valdības sastāvos bijis izglītības un zinātnes ministrs, kā arī ekonomikas ministrs, bijis ievēlēts Saeimā un vadījis frakciju. Vienlaikus Vjačeslavam Dombrovskim ir tikai ierobežota pieredze cilvēku un procesu vadībā, jo viņš nav strādājis vadošos amatos tautsaimniecībā. Ekonomistu apvienības jautājumiem par pieredzi sarežģītu jautājumu risināšanā un cilvēku vadībā Vjačeslavs Dombrovskis atbildes nesniedza.

Ļubova Švecova, “Saskaņa” finanšu ministra amata kandidāte

Ļubovai Švecovai ir pieredze praktiskā darbībā VID ar nodokļu iekasēšanu, kā arī amatam atbilstoša izglītība. Švecova nav vadījusi lielus cilvēku kolektīvus un organizācijas, viņai nav arī vērā ņemamas politiskās pieredzes. Ekonomistu apvienības jautājumiem par pieredzi sarežģītu jautājumu risināšanā un cilvēku vadībā Ļubova Švecova atbildes nesniedza.

Ivars Zariņš, “Saskaņa” ekonomikas ministra amata kandidāts

Ivaram Zariņam ir plaša pieredze politikā, arī kompetence attiecīgajā jomā ir neapšaubāma, vērtējot viņa iepriekšējo karjeru. Vienlaikus Zariņam nav vērā ņemamas lielu kolektīvu vadības pieredzes; arī izglītību būtu grūti nosaukt par mūsdienām pilnībā atbilstošu. Ekonomistu apvienības jautājumiem par pieredzi sarežģītu jautājumu risināšanā un cilvēku vadībā Ivars Zariņš atbildes nesniedza.