Vērtēs partiju piedāvājumu un premjerministra, ekonomikas ministra un finanšu ministra amata kandidātus

Pirms oktobrī gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām Ekonomistu apvienība 2010 sadarbībā ar ziņu aģentūru LETA vērtēs publiski pieejamās partiju priekšvēlēšanu programmas, kā arī premjerministra, ekonomikas ministra un finanšu ministra amata kandidātus.

“Sabiedrībai būtu jāzina, ko politiskās partijas domā darīt pēc vēlēšanām un, kas ir tie cilvēki, kuri plāno vadīt valsti, tās tautsaimniecību un finanšu sistēmu. Spēcīgu līderu izvirzīšana parāda partiju nolūku nopietnību un atbildīgu pieeju stāstam par labāku Latviju”, ierosmes mērķus skaidro apvienības prezidents Ojārs Kehris.

Politisko partiju programmas tiks skaitliski novērtētas piecās valsts attīstībai svarīgās jomās: tautsaimniecība, finanses, valsts pārvalde (t.sk. tiesiskums un drošība), veselība un izglītība. Par katru darbības jomu partijas programma saņems vērtējumu divās kategorijās – 1) pēc atbilstības Latvijas ilgtspējīgas attīstības vajadzībām un 2) pēc piedāvāto risinājumu detalizācijas pakāpes un realizācijas iespējamības.

LETA valdes loceklis Juris Mendziņš: “Priekšvēlēšanu publiskajās diskusijās ir liels populisma un savstarpējo vārdu cīņu īpatsvars, kur datiem un detalizētai analīzei bieži vien neatrodas ne laiks, ne vieta. Tādēļ LETA kā profesionāls informācijas avots ir gandarīta par iespēju piedalīties un piedāvāt mūsu auditorijai profesionāļu veidotu neitrālu vērtējumu par politisko spēku aktuālajām pozīcijām, kuras turpmāk, iespējams, noteiks mūsu valsts ekonomikas dienas kārtību”.

Premjera, ekonomikas ministra un finanšu ministra amata kandidātu vērtējuma galvenais mērķis ir sniegt sabiedrībai iespēju iepazīties ar attiecīgo amatu kandidātiem, izvērtēt viņu profesionālo un politisko kapacitāti ieņemt šos amatus, kā arī reputāciju un līdera potenciālu. Ne visas partijas pašlaik ir izvirzījušas savus kandidātus ministru amatiem, tāpēc tās tiks uzrunātas publiskot savu piedāvājumu.

Lai vērtēšanas procesu padarītu objektīvāku, iesaistīti ne vien apvienības biedri un LETA žurnālisti, bet arī uzaicinātie eksperti – personāla atlases firmas “Amrop” vadošā partnere Aiga Ārste-Avotiņa, žurnāliste Anna Ūdre, Amerikas Latviešu apvienības valdes loceklis Mārtiņš Andersons un politologs Ivars Ījabs.

Plānots vērtēt to partiju programmas un līderus, kurām tiek prognozēta vieta 13. Saeimā. Pēc socioloģisko aptauju jaunākajiem rezultātiem pašlaik tās ir Attīstībai/Par!, Jaunā konservatīvā partija, Jaunā Vienotība, KPV LV, Latvijas Reģionu apvienība, Nacionālā apvienība, Saskaņa, Zaļo un zemnieku savienība.