2018. gadā IKP turpinās pieaugt, bet pēc pāris gadiem var “salt kājas”

Ekonomistu apvienība ziemas konferencē palielinājusi rudenī izteikto IKP prognozi 2018. gadam, veicot izmaiņas no 4% uz 4,3%.

2017. gads ir bijis viens no labākajiem un sabalansētākajiem gadiem Latvijas ekonomikas attīstībā un, ja ārējie apstākļi būs labvēlīgi, tad izaugsme turpināsies arī nākamgad. Iespējams, IKP pieauguma tempi būs zemāki nekā šogad, kas tiek pamatots ar eksporta rādītāju iespējamos sarukumu, taču sajūtu līmenī nākamais gads būs labāks, jo izaugsme beidzot būs jūtama mājsaimniecību līmenī.

Tomēr ekonomisti ir vienisprātis, ka 3-5 gadu perspektīvā optimismam nav pamata, kā vienu no svarīgākajiem riska faktoriem minot darbaspēka trūkumu, kas sekojoši “spiedīs” uz augšu darba algas. Diskusijā kārtējo reizi tika uzsvērta nepieciešamība kāpināt darba ražīgumu, ka negatīvu piemēru minot būvniecības nozari.

Tēlaini runājot, 2017. gadā piedzīvojām vasaru, 2018. sekos atvasara, 2019. iestāsies rudens, bet 2020. jau sals kājas, trāpīgi norāda ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Kopš apvienības dibināšanas 1994. gadā, IKP prognoze katru gadu tiek noteikta trijās kārtās – ik pēc pusgada. Prognozes mērķis ir rosināt diskusiju gan par IKP pieauguma tempiem, gan ekonomiskās politikas īstenošanas iespējām.